Tematika

Prva stvar koju će djeca uzeti u  razmatranje prilikom uređenja  sobe jeste primjenjiva tema, npr. omiljeni crtni lik ‘’Spiderman’’ i tsl., dok odrasli zaziru od dekorativnih tema. Pored stila dobro je izabrati i određenu temu koja opisuje Vas i nešto što volite.  Tako ćete stvoriti prijatniji ambijent i prisniju atmosferu sa prostorom,  budući da je to prostor u kojem se  odmarate. To možete sprovesti kroz različite aplikacije: kroz dekor na  krevetu, uzglavlje, draperiju, fototapetom na zidu…

 

Fotelja ili stolica

Uvrstite opciju sjedenja osim kreveta. Ako nemate prostora za fotelju, to može biti i set od 2 mala taburea ili klupica kod  uznožja, koja će neposredno poslužiti i za  trenutno odlaganje stvari koje biste inače spustili na krevet.

 

Noćni ormarić

Noćni ormarić je neizostavan komad namještaja pored kreveta.Funkciju noćnog ormarića mogu da poprime i drugi komadi namještaja, klub stolić, tabure, a da to ne izgleda alternativno. U poslednje vrijeme često se i dizajneri unutrašnjeg uređenja igraju sa različitim modelima noćnika na svakoj strani kreveta.Da bi se oslobodio prostor za knjigu, čašu vode i poneku dekoraciju, dobar izbor su zidne noćne lampe , koje će uštediti prostor  za sve ove rituale, prije, poslije i u toku spavanja.

 

Tehnika

TV u sobi će samo prolongirati svaki odlazak na spavanje. Iako je teško u vremenu informacione tehnologije izbjeći navike korištenja svih tih uređaja, bilo bi poželjno da svu tehniku ostavite izvan spavaće sobe koja će izvorno služiti  samo za spavanje i odmor od svakodnevnog stresa.

 

Dekorativni jastuci

U dekorisanju kreveta, gledajte da ne zakomplikujete stvari sa puno  malih jastuka, jer će Vam postati opterećenje da svaki put prije spavanja morate da oslobodite krevet. Odgovarajući broj dekorativnih jastuka se kreće od 2-6 u zavisnosti  od veličine kreveta i jastuka.

 

Fotografije ili umjetničke slike

Ako više volite fotografiju, onda neka to budu neke smirujuće i elegantne teme. Poželjno je da porodične i slične  fotografije ne postavljate u sobi gdje spavate kako Vam ne bi evocirali uspomene i podsjećali na određene ljude  dok pokušavate da zaspete.

 

Rasvjeta

Pored osnovne rasvjetne opreme, postoje razna sistemska riješenja za ambijentalno svjetlo,ugrađeno u namještaj i tome slično. Takvi sistemi imaju idealnu primjenu u ovoj prostoriji. U modernim sobama, čak su i stolne lampe zamjenjene linijskom led rasvjetom, ili još interesantnije,  visilicama sa stropa, tako da prostor noćnika ostaje slobodan.Koji god sistem da birate , preporučljivo je naravno toplo-bijelo ili  dnevno svjetlo,  od 3000-5000K.

 

Udoban madrac

Ipak, najvažnija stvar je kvalitetan san za koji je zaslužan madrac koji Vam savršeno odgovara. U suprotnom, ne znači  Vam puno soba koja je savršeno dekorisana. Zato pažljivo birajte sastav dušeka, zatim njegovu odgovarajuću visinu u  odnosu na uzglavlje kreveta i noćni ormarić. Nije zanemarljiva ni ponuda francuskih ležajeva, sa različitim madracima na latoflex mehanizmu za koji birate uzglavlje koje Vam se najviše dopada. Ako pritom krevet sadrži i box za odlaganje, to je idealan izbor, posebno za male stanove, gdje uvijek nedostaje prostora za skladištenje!