Ako već godinama imate trosjed koji je i dalje u odličnom stanju, i nije  još uvijek za zamjenu, a Vi želite  osvježenje u tom pogledu poigrajte se sa jastucima u kontrastnim tonovima, u zavisnosti od ostatka enterijera. Npr. ako je sofa sive boje, prijaće joj kombinovani jastuci u zlatno-žutim i kobalt-plavim nijansama. Ako ne volite šarenilo ili ako Vam i to vremenom dosadi zamijenite ih monohromatskim nijansama, npr. crno bijelim jastucima različitih dimenzija i oblika. U svakom slučaju osvrnite se na ostatak enterijera da biste znali koje boje otprilike da dodate na garnituru za sjedenje. Dekorisanje sofe na ovaj način, a samim tim i cijelog ambijenta možete raditi tematski po sezonama.

Ovaj dekor ćete lako zamjeniti, kao i ljetnu garderobu zimskom i obrnuto, a obogatiće  i osvježiti životni prostor. U tome Vam, pored  dezena još veći izazov postavljaju materijali, ljetni i zimski. Ljeti koristite lagane, hladnije, klizave materijale, u veselim bojama i dezenima  sa printom morskih simbola, kako bi Vas  podsjećali na odmor. Zimi  se poigrajte sa  krznenim i vunenim jastucima, i jastucima od čohe u bijeloj i svijetlo plavoj nijansi ili bijeloj i crvenoj  sa nekom neobavezno postavljenom dekom koja će  spontano biti sastavni dio dekora. U proljeće ostavite prostora za pastelni pattern i cvjetni dezen. Dimenzije jasuka neka budu  različite i proporcionalne dimenzijama naslona i dubine sjedala. Oblik jastuka takođe prilagodite  stilski garnituri. Valjkaste jastuke možete koristiti  uz moderno-klasični namještaj. Garniture modernijih linija dopunite većim, ali tanjim jastucima, manjeg punjenja.

 

Ahromatska elegancija

Ako želite postići ne napadnu ali otmjenu dekoraciju, izostavljajući boje i koristiteći nijanse sive, dopunite je metalik teksturom u boji zlata, lanenim tkaninama sa pozlaćenim printom i patternom.

 

Valer i kontrasti – jednostavno šarenilo

Kada poželite intenzivnije boje i šarenilo pozabavite e valerom jedne boje koja će dominirati. Da bi valer bio interesantniji koristite i one sa ombre tehnikom. Dodajte blagi kontrastni set od dva ista jastuka, i na  kraju jedan jastuk koji će biti  adekvatan kontrast svemu ostalom.